Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:54 23.04.24 
Клубове/ Я! Архивите са живи / Астролози Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Типовете личност [re: Orлeдaлнa]
Автор Orлeдaлнa (magica)
Публикувано27.11.03 21:34  



ТИПОВЕТЕ ЛИЧНОСТ

Има само четири основни типа личност и всеки има своите специфични характеристики и типични отговори на различните ситуации. Всяка отделна личност ще бъде най-сполучливо подкрепена и изразена със характерна палитра от цветове.
Работейки в Калифорния, САЩ, в ранните 1980г. Анджела Райт е установила зависимостите между характеристиките на цвета и човешките особености, когато е съпоставила четирите основни типа личност с четирите основни цветови семейства , които Йоханес Итън / художник от школата в Бахаус, Германия, през ранния период на 20-ти век/ е отбелязал. Това започва да обяснява защо различните хора имат различни отговори и реакции към един и същ цвят.

Твърди се, че е невъзможно да се класифицират милионите отделни хора по света само в четири типа. Но големият дизайнер разделя човечеството дори само на два. Базисните характеристики са абсолютни, също като базисните мъжки/женски специфики , но има толкова много разновидности и вариации на тези характеристики, колкото са и хората. Всеки от нас притежава елементи от един или повечето от останалите три, но разбирането на архетипа е ключът към познаването на себе си и останалите.

Тези класификации отбелязват къде човечеството се вписва в обкръжаващия го свят и къде се конфронтира със същия. Човешките цветови особености са отражение на природните особености и постоянната игра на светлината ни показва великолепни цветове и съчетания, които непрекъснато се променят. Ние разчитаме на цветовите сигнали в околната ни среда, за да се ориентираме , затова например , в много части на света, когато листата на дърветата променят цвета си и стават червени, златисти и кафяви преди да паднат от дървото, ние знаем, че естественият цикъл е на път да се затвори. Ние се приготвяме природата да се зазими, знаейки, че регенерацията се извършва под земята. Усещаме това инстинктивно. Когато това се случва през октомври и ноември, се чувстваме удобно, но можете ли да си представите каква би била реакцията ни, ако наблюдаваме този процес да се случи през юни? Ние зависим от природата много повече, отколкото сме в състояние да признаем.

Тези типове са фундаментални за природата и са демонстрирани по различни начини: например, играта на светлината в кой да е ден ни дава четири различни настроения – при изгрев, обед, залез и нощ. Най-очевидната и доказуема проява е смяната на четирите сезона в много части от света. Независимо от това, че тази смяна не се извършва по един и същ начин, все пак самата смяна е навсякъде и реакциите към нея са близки.

Важно е да разберем, че четирите типа личност могат да бъдат открити по целия свят: например Група 3 преобладава навсякъде – както в Австралия, Нова Зеландия, Америките и Африка-така и в по-голямата част от Европа. Група 4 преобладава в Ориента и части от Средния Изток. Хората от Група 1 могат да бъдат срещнати предимно в Скандинавия, но са и навсякъде другаде. Личностите от 2 група са по-рядко срещан тип, но могат да се открият в Норвегия. / Любопитно, Норвегия , през времето на писане на материала, е полагала сериозни дипломатически усилия за възстановяване на мира в Средния Изток./

Архетипната Група 1 отразява характеристиките на пролетта.

Ако вие излезете и наблюдавате природата напролет, тя има много специфична цветова схема и не можете да я сбъркате с никоя друга. Всичко се връща към живот след дългите мрачни зимни месеци и е много жизнено. Птиците вдигат голям шум и цялото животинско царство е заето; ярките топли цветове преобладават. Разтапящият се сняг и лед напояват земята с вода и оставят усещане за свежест и новост.

Личността, която изразява всичко това е външно мотивирана и вечно млада. Тя може да е руса, тъмнокоса или червенокоса, но няма да е с много тъмна коса или тежка- дори и да е с наднормено тегло , тази личност е с лека походка, обича да танцува и има светло, жизнерадостно излъчване. Чертите на лицето й са закръглени и деликатни. Хората от тази група се нуждаят от много светлина в живота си и са предразположени към сезонни депресии. Притежават голям чар и кариерата, която им подхожда е свързана с работа с много хора – медицински персонал, комуникации и медии, търговия, театър и забавления / особено в музикалните комедии/. Притежават естествен афинитет към младите хора и обичат живота на открито, затова могат да бъдат и великолепни треньори и преподаватели по физкултура. Често са много интелигентни, но не се интересуват от солидни, тежки дискусии на академично ниво. Обичат да гледат на нещата практично, енергични са. Не обръщат голямо внимание на красотата на бельото и неговата бродерия, за сметка на неговото удобство/ освен ако субдоминантата в характера им не е есенна/

Предизвикателството за този тип е да се концентрират върху едно нещо: обикновено мисълта им е обхваната от много неща едновременно, но това може да доведе до разпокъсаност и липса на завършек. Понякога са прекалено фриволни, но всъщност емоциите им са много деликатни и накърними.

Примери за известни личности под тази група: Тони Блеър, късната принцеса Даяна и Бил Клинтън.

Цветовете, които изразяват тези характеристики са топли и ясни; могат да бъдат ярки, но не е задължително. Пролетният тип личност се нуждае от стимулиране, затова и идеалната палитра от цветове включва мек прасковен, кремав или тюркоаз, кобалт или небесносиньо, пурпурно, топлото изумруденозелено, бледожълтото ,които изразяват променливите настроения. Неутралните цветове за поддръжка са светлият камел, French navy и светлите топли оттенъци на сивото.

Архетипната група 2 се асоциира с характеристиките на лятото в много части на света.

Годината навлиза в своя разцвет. Свежите зелени листа се обагрят в по-хладни, по-тъмни зелени тонове, което перфектно се изразява с меките цветове на розите, граха и глицинията. Изпитваме желание да си отдъхнем след толкова много изразходвана енергия. Когато слънцето се уморява, цветовете избледняват; представата за хлад става много привлекателна и цветовете на летните цветя подсилват това чувство. Представете си тих летен следобед, седнали под дърво, наслаждаващи се на спокойната околност.

Личностите от архетипна група 2 са хладнокръвни, спокойни, уравновесени и прибрани. Тези хора са вътрешно мотивирани, като в същото време са много чувствителни към другите. Чертите им са леко извити, а очите им са променливи – най-често сини, без точици по тях, но могат да бъдат и сиви, светлозелени или кафяви. Очите на група 2 не танцуват като тези на група 1 – те са спокойни и ведри. Косата им би могла да бъде предимно червена, с проблясъци в нея , но също и светлокестенява или руса. Летните личности ненавиждат вулгарността и хуморът им е тънък, фин, понякога неуловим, те могат да бъдат много духовити. Идеалната професия за тях е свързана с организиране и подреждане , както и с миротворчество- дипломати, администратори, човешки ресурси- и, тъй като те имат висока сетивна чувствителност в пръстите – могат да бъдат добри художници и музиканти. Деликатната им природа и високите им аналитични способности също ги правят добри медицински работници. Нуждаят се от ред. Чувстват се много некомфортно в нискокачествено бельо и тъкани, обичат да носят жарсе, шифон и кашмир.

Предизвикателството към летните личности е да се показват понякога сдържани и дистанцирани –иначе приятелите им често ще злоупотребяват с тях.

Група 2 не търси съзнателно да е в центъра на вниманието, но има и някои изключения като Нейно Величество кралица Елизабет и принц Чарлз, късната принцеса Грейс от Монако и Нелсън Мандела.

Цветовете на група 2 са хладни и фини: могат да бъдат тъмни , но никога тежки. Някои типични за група 2 цветове са: maroon, малина, стрида, роза, грейпфрут, пудра-синьо, лавандула, зеленина, градински чай. Добри поддържащи неутрални цветове са: гъба, тъмносив, сивокафяв, гълъбовосив и cool navy.

Личностите от архетипна група 3 се свързват с характеристиките на есента.

Върнете се отново към околната среда и погледнете колко се е променило всичко от ранната пролет. Температурата може да е същата, но настроението на природата е съвсем различно и премяната й е друга. Ярките , живи пролетни цветя в топло синьо, лилаво, оранжево и жълто са заместени от наситено златни, огненочервени, пурпурни, жълтокафяви и кафяви – и не в цветята, а в листата. Есента е богата, време е да се прибере реколтата , тя е зряла и опитна, цялата драма е в пейзажа.

Личностите от група 3, както при група 1 , са външно мотивирани. Все пак има големи разлики – есенните хора са интензивни и силни. Те всички са огнени, в по-малко или по-голямо съгласие / в зависимост от второстепенните си въздействия/; ако имат силно лятно влияние , това може би няма да е толкова видимо, но ще го има; те могат да бъдат също и крещящи, ярки. Могат да бъдат брюнети, блондини или червенокоси, а очите им-сини, кафяви или зелени ,да имат петънца и точици по тях. Въпреки че очите на хората от група 3 са почти винаги със зелени и кафяви очи, сивите очи не се срещат при никой друг тип. Материите, присъщи на тази група са: сурова коприна, лен и туид. Личностите от група 3 притежават силно чувство за справедливост и са постоянно изкушени от академични въпроси и как се случват нещата. Добра кариера могат да направят в области , свързани с изследване и анализ, от тях стават добри полицаи, психиатри, археолози и адвокати. Привлечени са от военни длъжности. Често са добри писатели, пробиват в публицистичната журналистика. Психическият комфорт и солидната материя са важни за тях и те се отхвърлят всичко крехко и нестабилно като идеи и обекти.

Предизвикателство към личностите от група 3 е да запазят желанието си да спасят света в пропорция. Могат да изглеждат скучни и досадни.

Известни личности от тази група са Сър Дейвид Фрост, Джърмейни Гриър и Боб Гелдоф.

Есенната палитра е ексцентрична – няма бледи първични цветове. Примери: цинобър, домат, златистокафяво, олив, мъхесто зелено, златисто жълто, теракота, патладжан. Добри поддържащи неутрални са повечето оттенъци на кафявото.

Личностите от архетипна група 4 се изобразяват с характеристиките на зимата.

Зимният пейзаж е притихнал и когато снегът пада, всичко е видимо ахроматично, покрито под пласт бяло. Но под повърхността има мощна енергия, тъй като се разгръща процес на регенерация. Без листа по дърветата, очертанията са твърди и минимални, със силни контрасти. Представете си снежно поле , където можете да видите бяла шир и видимо черната форма на безлистно дърво, оголени пространства в ледено синьо, студено сиво и небесно. Отнасяме се към зимата с респект и тичаме да се скрием, когато се задава буря. Наблюдаваме с благовение заледеното езеро или драматичната покрита със сняг планина.

Подобно, личностите от група 4 автоматично внушават респект. Психически, чертите и очите им са изразителни; независимо дали са брюнети или блондини; червенокосите към тази група са сравнително по-рядко срещани. Те са вътрешно мотивирани и имат дарбата да обхващат картината панорамно. Стъпват върху обективност и вниманието им не е лесно да бъде отклонено. Често са много експедитивни и прецизни във всичко, с което се заемат. Не могат да останат в безпорядък и не търпят глупаците и празнодумците. Отговорът им на глупостта често може да бъде саркастичен и, за разлика от група 3 – които ще спрат и ще обяснят –просто си отминават. Към трудните ситуации могат да се проявят като истински стоици. На тях им пука, но не са сантиментални и не се отклоняват с емоции. Те са самоуверени и идеалната кариера за тях е свързана с власт – идеални са за работа в правителството и финансите. Могат също да блестят в театъра и киното , да бъдат превъзходни PR –и , както и в модния бизнес / те не следват модата, а я диктуват/. Ако те изберат да правят медицинска кариера, ще бъдат великолепни хирурзи. Ако решат да опитат в правото, ще бъдат сред най-добрите адвокати. Материите, които им подхождат са блестящи – стъкло и хром в интериора, сурова коприна и сатен-за тях. Не изпитват нужда да правят драма, тъй като по рождение са драматични – но това е драмата на замръзналата снежинка , или на безупречния диамант върху черно кадифе.

Предизвикателство за личностите от група 4 е да обърнат внимание на чувствата на другите. Могат да бъдат възприемани като студени и безчувствени егоисти.

Известни личности от тази група са Шон Конъри, Гордън Браун, Маргарет Тачър и Даяна Рос.

Цветовете на зимата в естествения свят са няколко – и зимната личност инстинктивно ги разпознава. Често носят семпло черно през зимата и бяло през лятото.Те са единственият тип, който изглежда добре и се поддържа от бялото и черното. Другите цветове в тоналното семейство са кримсън и лимонено жълто, персийско оранжево, нефритено зелено, смарагд, магента, кралски пурпур, среднощно синьо. Тези цветове стоят добре в силни контрастни съчетания и най-добрите неутрали за тази палитра са черно, бяло и сиво.

http://www.colour-affects.co.uk/index.html

Catch me...


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Астрология на цветовете Kpacив yм   23.11.03 15:57
. * Интересни линкове Kpacив yм   23.11.03 16:06
. * Браво:-) Orлeдaлнa   23.11.03 16:22
. * Re: Браво:-) Kpacив yм   23.11.03 16:51
. * История на цвета Orлeдaлнa   26.11.03 17:20
. * Re: История на цвета Kpacив yм   26.11.03 17:44
. * Re: История на цвета Orлeдaлнa   26.11.03 18:09
. * Типовете личност Orлeдaлнa   27.11.03 21:34
. * Re: Астрология на цветовете Kpacив yм   25.11.03 11:17
. * Боичките на аурата ... smaragd   25.11.03 12:48
. * Теории за цветното зрение Kpacив yм   26.11.03 00:32
. * Астрология на цветовете и една прекрасна звезда.. Lancelote   28.11.03 09:03
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.